![](/media/lib/335/n-watson-f526b36d4cf7318ca45d8af7e3fe7ea1.jpg)
Odkrywca DNA pozbawiony tytułów honorowych
14 stycznia 2019, 10:18Odkrywca DNA, James Watson, został pozbawiony tytułów honorowych przez laboratorium, którym niegdyś kierował. Przyczyną były komentarze, jakich udzielił jednej ze stacji telewizyjnych.
![](/media/lib/281/n-nowotworowe-b63df87c3a87cc7d07d7b1adbf523120.jpg)
Im więcej ubikwiliny w komórkach guza, tym szybciej rośnie nowotwór
12 stycznia 2019, 05:57Nasze DNA jest ciągle atakowane. Niestabilność genomu może zaś prowadzić do zaburzeń genetycznych, a także przewlekłych chorób, np. nowotworów. Ostatnio zespół z Uniwersytetu w Tel Awiwie zauważył, że podwyższony poziom pewnego białka - ubikwiliny 4 - jest nieznanym dotąd biomarkerem niestabilności genomu.
![](/media/lib/335/n-proteinail-be20eec3a3d89632d4644bcae9a50778.jpg)
Proteina zwalczająca raka przeprojektowana tak, że nie ma skutków ubocznych
10 stycznia 2019, 11:34Dla pacjentów z agresywnymi formami raka ratunkiem może być interleukina-2, która wzmaga odpowiedź układu odpornościowego. Problem w tym, że aby skutecznie zwalczała ona raka trzeba zastosować dawki, które zagrażają życiu pacjenta. Naukowcy z University of Washington wykorzystali model komputerowy do zaprojektowania od początku nowej proteiny, która równie skutecznie jak IL-2 zwiększa odpowiedź układu odpornościowego, ale jest pozbawiona jej skutków ubocznych
![](/media/lib/335/n-wrona-brodata02-4e99191a2b43b1ba0b599c7b0e161341.jpg)
Wrona nie cielę, sobie poradzi, gdy wietrzyk wieje, wagę sprawdzi
10 stycznia 2019, 05:12Wrony brodate umieją ocenić wagę obiektu, przyglądając się jego zachowaniu na wietrze. Poza ludźmi dotąd nie znano żadnych innych stworzeń, które by to potrafiły.
![Zamek w Malborku © Topory; GNU FDL](/media/lib/251/n-1179739053_933413-809fa38d0ea9e4942f96363d8ef21da1.jpeg)
Wiemy, co jedli krzyżacy z Przezmarku
4 stycznia 2019, 05:12Większość potraw spożywanych ok. 500 lat temu na krzyżackim zamku w Przezmarku (woj. pomorskie) gotowano. Składały się z mięsa i warzyw, a zaskakująco mało było dań rybnych, mimo blisko położonego jeziora – wynika z analiz tłuszczów znajdujących się na fragmentach naczyń ceramicznych.
![](/media/lib/334/n-popiersia-d172d36f4de19746f74e9fbef18e3d75.jpg)
Spacer z archeologiczną niespodzianką
2 stycznia 2019, 11:50Kobieta spacerująca nieopodal Parku Narodowego Bet Sze'an, który obejmuje park archeologiczny antycznego miasta Scytopolis, zauważyła wystający z ziemi czubek głowy. Dzięki temu odkryto 2 naturalnej wielkości popiersia z późnego okresu rzymskiego bądź z okresu wczesnobizantyńskiego. Izraelska Służba Starożytności (IAA) ustaliła, że mają one ok. 1700 lat. Najprawdopodobniej zostały odsłonięte przez silne deszcze.
![](/media/lib/334/n-korzeniowiec-8ccc34687f4a875a89190f31b45e3b9f.jpg)
Naukowcy chcą opatentować zastosowanie grzyba z Puszczy Białowieskiej w walce z rakiem
28 grudnia 2018, 05:56Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz Politechniki Białostockiej, którzy badali zastosowanie grzybów występujących w Puszczy Białowieskiej w leczeniu nowotworów, złożyli wniosek patentowy dotyczący użycia korzeniowca sosnowego w walce z rakiem jelita grubego.
![](/media/lib/334/n-streptomyces-sp.-myrophorea-5ce3ce2cdf150a7c1e0ef04a445ba546.jpg)
Nowo odkryta bakteria hamuje wzrost superpatogenów
28 grudnia 2018, 05:15W glebie w Fermanagh w Irlandii Północnej (na wyżynie Boho) odkryto nieznany dotąd szczep bakterii, który hamuje wzrost 4 z 6 czołowych wielolekoopornych superbakterii, w tym metycylinoopornego gronkowca złocistego (MRSA).
![](/media/lib/332/n-czerniak-106914c7c22ecd81ed67cf60fdfa23d4.jpg)
Połączenie trzech nowoczesnych terapii zabija komórki czerniaka
13 grudnia 2018, 11:39Jednoczesne wykorzystanie trzech zaawansowanych metod walki z czerniakiem – celowanej terapii molekularnej, blokady punktów kontrolnych oraz użycie wirusów onkolitycznych – może poprawić efekty leczenia.
![](/media/lib/331/n-naczynie-d9bcdb5c4e1811bdf65a49a2bb084ef5.jpg)
Luksusowy mezolityczny posiłek: ikra karpia w bulionie
6 grudnia 2018, 10:55Zespół niemieckich naukowców znalazł dowody na to, że w schyłkowym mezolicie jadano o wiele lepiej niż dotąd sądzono.